Skip to content

KCNA odsudzuje nečestný čin českého premiéra pri napätej regionálnej situácii

Pchjongjang, 1. júla čučche 106 (2017) (KCNA) – Výroky českého predsedu vlády spôsobili verejný rozruch.
Na tlačovej konferencii uskutočnenej 27. júna po rozhovoroch s Abem (Šinzó Abe, japonský premiér, pozn. preklad.) v Tokiu český premiér uviedol, že „severokórejské jadrové a raketové testy spôsobujú zhoršenie situácie“ a “južná Kórea, Japonsko a niekoľko ďalších krajín sa cítia ohrozené“, pričom dlhodobo volá po „pokračovaní tlaku medzinárodného spoločenstva“.

Ak je správa o jeho rečiach pravdivá, dokazuje to, že ignoruje situáciu na Kórejskom polostrove alebo sa jej zámerne vyhýba.
Opatrenia, ktoré prijala KĽDR na posilnenie svojich obranných spôsobilostí, sú legitímnym uplatňovaním práva na obranu zvrchovaného štátu, na ochranu suverenity krajiny, existencie národa a mieru na Kórejskom polostrove a v celom regióne.

Hlavnou príčinou vystupňovanej situácie na polostrove je desaťročia trvajúca americká nepriateľská politika voči KĽDR, ktorej priamym znakom je jadrové vydieranie a vojenská hrozba smerom ku KĽDR.

Je to historická lekcia, ktorú zažila aj Česká republika, že opustenie suverenity a podriadenie sa tlaku veľkých síl spôsobí neodvratnú katastrofu. Keďže vtedajšie Československo prijalo hanebnú “Mníchovskú dohodu” pod záštitou Hitlera a európskych mocností v septembri 1938, krajina bola obsadená fašistickým Nemeckom a Hitler s jeho ambíciou svetovej nadvlády, povzbudený touto situáciou, vyvolal druhú svetovú vojnu.

Japonsko je vojnový zločinecký štát, ktorý spolu s fašistickým Nemeckom spôsobil druhú svetovú vojnu a doteraz sa neospravedlnil za neopísateľnú bolesť a nešťastie, ktoré spôsobil kórejskému národu počas štyroch desaťročí koloniálnej vlády. Preto voči tejto krajine kórejský ľud prechováva hnev.

Súčasné Japonsko je v skutočnosti vojnový štát, keďže ide o voľne plávajúcu rybu v problémových vodách eskalujúcej regionálnej situácie a usiluje sa o pomstenie svojej porážky s podporou amerického šéfa.

Rozprávanie českého premiéra o vyvíjaní tlaku na KĽDR počas svojej návštevy Japonska je mimoriadne zlý krok, ktorý spôsobil rozhorčenie kórejského ľudu.

Bez ohľadu na to, či ide o výsledok ignorácie podstaty situácie na Kórejskom polostrove alebo dôsledok predsudkov, jeho poznámky budú mať za následok oživenie militaristického zmýšľania zločineckej ostrovnej krajiny a vzrast napätia v regióne.

Ak majú európske krajiny vrátane Českej republiky skutočne záujem na tom, aby sa situácia na polostrove upokojila, mali by od začiatku požadovať ukončenie nepriateľskej politiky voči KĽDR, ktorú presadzujú USA.

Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) – www.kcna.kp