Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: Meno dieťaťa

Nasledujúca anekdota ukazuje, aké úprimné sú city kórejského ľudu k ich vodcovi súdruhovi Kim Čong Ilovi.

21. marca 2000 vstúpil súdruh Kim Čong Il do domu v okrese Tehongdan v horskej oblasti na severe Kórey. Hlava rodiny, bývalý vojak, mu zasalutoval, poďakoval mu za jeho návštevu a potom povedal, že jeho vlastní rodičia ešte nenavštívili jeho nový domov.

Pozerajúc láskavo na neho a jeho ženu, súdruh Kim Čong Il povedal, že je prirodzené, aby najvyšší veliteľ Kórejskej ľudovej armády bol prvým návštevníkom nového domova bývalého vojaka a opýtal sa ho, kedy sa oženil. Mladý muž bol príliš hanblivý, aby odpovedal. Vysoký funkcionár okresu namiesto neho povedal, že sa oženil minulý rok pri príležitosti založenia armády 25. apríla a že jeho žena, ktorá sa dobrovoľne prihlásila z Pchjongjangu na prácu do Tehongdanu, čaká svoje prvé dieťa.

Súdruh Kim Čong Il s úsmevom zagratuloval páru a opýtal sa ženy, kedy sa im má narodiť dieťa. Odpovedala, že v júli. Keď sa spýtal, či to bude chlapec, odpovedala, že áno. Bola to krásna scéna – vodca pýtajúci sa láskyplne otázky a živo odpovedajúca žena. Keď počúvali túto mladú ženu, všetci sa zasmiali na tom, aká si bola istá, že porodí syna. Aj súdruh Kim Čong Il sa srdečne zasmial.

Zrazu mu žena niečo pošeptala. Ale uprostred hlasného smiechu nemohol rozumieť, čo povedala.
Potom chytila súdruhovi Kim Čong Ilovi rukáv a spýtala sa: “Mohli by ste pomenovať moje dieťa?”

Jej žiadosť bola tak náhla a zdanlivo tak nezdvorilá, že sa funkcionári prestali smiať.
Ale namiesto toho, aby jej to vyčítal, súdruh Kim Čong Il povedal: “Nie je to trochu zavčasu?”
Povedal, že nemôže pomenovať dieťa, keď nebolo povedané, či to bude chlapec alebo dievča a sľúbil, že ho pomenuje neskôr.

Ten večer súdruh Kim Čong Il, vybavujúc si svoju návštevu rodiny, povedal, že je zvykom, aby otec pomenoval svoje dieťa, ale pomyslel si, že by mal pomenovať dieťa ako vyjadrenie želania jeho svetlej budúcnosti, takže vypočuje prosbu ženy.
“Myslím, že by bolo dobré dať mu meno Te Hong, ak to bude chlapec a Hong Dan, ak to bude dievča.”
Keď sa tieto dve mená spoja dohromady, vznikne z toho Tehongdan, miesto, kde rodičia dieťaťa dobrovoľne pracujú aby zlepšili pestovanie zemiakov.

Tak prišla na svet Hong Dan z Tehongdanu.

Závod na spracovanie zemiakov v Tehongdane