Skip to content

Anekdoty zo života Kim Čong Ila: V kúpeľnom stredisku

14. novembra 2006 drahý vodca súdruh Kim Čong Il navštívil kúpeľné stredisko pre poľnohospodárov v okrese Hamdžu.

Na nádvorí pozoroval budovy postavené v popredí borovicového hája.

Po hodnej chvíli sa opýtal funkcionára, či tam býva veľa snehu.

“Nie moc veľa,” odpovedal.

Spýtal sa ho, prečo boli budovy pokryté stanovou strechou.

Poznamenajúc, že podobné budovy videl aj na iných miestach, drahý vodca uviedol, že pri stavbách by mali byť zachovávané miestne prvky a stanová strecha je európsky štýl.

Kvôli tomu, aby bolo stredisko postavené nezvyklým spôsobom, navštívili dizajnéri niekoľko miest a diskutovali o architektúre budov v kúpeľných strediskách iných krajín. Napokon prijali tento vzácny model, ktorý dal charakteristiku exteriéru budov.

Funkcionári sa znovu pozerali na budovy, pričom cítili bolestivú prázdnotu pri pomyslení na to, že nie sú v súlade s miestnou krajinou.

Súdruh Kim Čong Il povedal funkcionárom: “Mali by ste zistiť, či existuje nejaká iná jednotka, ktorá sa snaží navrhnúť svoje budovy v cudzom architektonickom štýle, ako je napríklad stanová strecha, a zabezpečiť, aby boli prijaté národné opatrenia na nápravu tohoto trendu.”

Potom ukázal na bytové domy zamestnancov elektrárne na opačnej strane kúpeľného strediska a povedal, že ich strechy vyzerajú dobre. Odporučil, aby preskúmali dizajn budov v stredisku a vykonali ďalšiu štúdiu ich exteriéru.