Skip to content

Na návšteve čajovej plantáže Undžong

Nedávno som navštívil čajovú plantáž Kosong Undžong, jednu z výrobnej základne čajových listov Undžong.

Unaveného po dlhej ceste ma privítal súdruh Pak Kjong Nam, riaditeľ čajovej plantáže Kosong Undžong, a ponúkol ma šálkou čaju s tým, že je dobrý proti únave.

Táto plantáž sa nachádza na krásnom mieste pri dedine Čangpcho-ri, ležiacej v okrese Kosong v provincii Kangwon, na pobreží Východokórejského mora. Je to vynikajúce miesto na pestovanie čaju, kde smerom od šíreho mora fúka jemný vánok a kde sa rieka spája s morom a dotvára spolu s lagúnou Samil krásnu scenériu.

Na tomto malebnom mieste rastú v radoch o dĺžke šiestich kilometrov čajovníky. Podľa súdruha Pak Kjong Nama mala táto plantáž po otvorení v roku 1983 iba 15 čajovníkov, ale v súčasnosti sa tu nachádza vyše 30 hektárov čajovníkových polí a od roku 2009 neustále zvyšujú produkciu čaju.

Keďže sa plantáž nachádza na pobreží a ročná dĺžka slnečného svitu a priemerná ročná teplota vzduchu sú vhodné na pestovanie čaju, cudzinci, ktorí ju navštívili sa o nej s obdivom vyjadrili ako o „oblasti slávneho čaju“ a „ekologickom výrobcovi čaju,“ uviedol hrdo.

Keď som vyšiel s riaditeľom na pole, videl som pracovníčky, ako sa s láskou starajú o čajovníky.

Svetlozelené, mäkké čajové lístky vyrašili na každej vetve čajovníka po prvom zbere.

„Pestovanie čajovníkov vyžaduje veľa práce. Aplikácia hnojiva je napríklad namáhavá, pretože pri hnojení musíme popri brázde vykopávať diery hlboké ako zákopy a potom ich zase zakopať. To isté platí pre trhanie buriny,“ hovorí vedúca pracovnej skupiny súdružka Pak Čong Son.

Čajové listy zberajú štyrikrát ročne od polovice mája do konca septembra a radosť zo zberu čajových listov je nepopísateľná, uviedla. Ako sa zvyšuje dopyt po čaji Kosong Undžong, zvyšujú sa aj objednávky čaju a dopyt po pracovnej sile.

„Náš čaj priaznivo vplýva na obehový a tráviaci systém, zabraňuje artérioskleróze a hyperplázii a má dobrý vplyv na nervový systém. Pravidelné pitie čaju pomáha predchádzať rôznym chorobám a spomaľuje starnutie,“ povedal súdruh Pak Čong Čchol, technický pracovník, ktorý na plantáži pracuje už viac ako 30 rokov.

Popísal nám prírodné vlastnosti čajovníka z Undžongu: Vždyzelený strom začína pučať na konci apríla a rastie, pokiaľ neprejde dva až trikrát mrazom. Čajové lístky sa zbierajú predovšetkým vtedy, keď počet nových lístkov činí päť, pričom iba dva z nich sa nechávajú na vytvorenie nových výhonkov. Počet vetví sa neustále zväčšuje, ale rast neprebieha príliš rýchlo.

Pri tom, ako som ho so záujmom počúval, som sa otočil smerom k pracovnej skupine zaoberajúcej sa spracovaním čajových listov. Z nazbieraných čajových lístkov tam vyrábali zelený a čierny čaj. Povedali, že spracovanie zeleného čaju trvá dve alebo tri hodiny, ale čierneho čaju päť až šesť hodín.

Zelené a čierne čaje, ktoré sa pestujú na čajovej plantáži Undžong, sú vyhľadávané v Pchjongjangu a provincii Kangwon.

Autor: Kwon Hjo Song, The Pyongyang Times