Skip to content

Skutečná záruka rozvoje lidské civilizace

Pchjongjang, 8. září čučche 109 (2020) (MZV KLDR) – Dnes je Mezinárodní den gramotnosti. V současné době mezinárodní společenství vyvíjí v ideálu budování mírového a civilizovaného světa aktivní úsilí o urychlení mezistátní spolupráce v oblasti vzdělávání, vědy a kultury, o upevnění globálního míru a bezpečnosti a dosažení pokroku v lidské civilizaci.

Pozoruhodným příkladem toho je práce Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) a všech jejích členů při realizaci cíle Organizace spojených národů v oblasti udržitelného rozvoje, kterým je poskytnout lidem na celém světě komplexní, spravedlivé a kvalitní vzdělání a poskytnout jim příležitost učit se po celý život. Tato spravedlivá činnost, která napomáhá rozvoji lidské společnosti, však stále čelí globálním výzvám, které je třeba všemi prostředky překonat.
 

Kim Song Džuova základní škola v Pchjongjangu

 

Na 40. valném shromáždění UNESCO, které se konalo v Paříži ve Francii loni v listopadu, objasnil zástupce generálního ředitele pro vzdělávání, že při řešení problému negramotnosti 750 milionů lidí je otázka uprchlíků jednou z hlavních výzev, kterým organizace čelí. Zasedání se dále zabývalo zejména otázkou řešení mezinárodních problémů, jako jsou konflikty, terorismus a sociální nerovnost. Čína, Kuba, Alžírsko a mnoho dalších zemí prohlásilo nepřípustnost akcí, které porušují základní práva jednotlivých států, a vměšování vnějších sil.

Všechny války, konflikty a politické nepokoje, které jsou doprovázeny krveprolitími a neustále vznikají v globálním měřítku, jsou nepochybně spojeny s černými chapadly zahraničních sil, které sledují cíl zasahovat do vnitřních záležitostí a měnit režimy jiných zemí. Z tohoto důvodu vznikají společenské nepokoje a chaos a příliv uprchlíků. Tento obtížný problém nelze v žádném případě vyřešit pouze úsilím jednotlivých zemí a mezinárodních organizací.

 

Kim Song Džuova základní škola v Pchjongjangu

 

Pokud jde o věc základního vzdělávání, včetně vymýcení negramotnosti, která předpokládá čisté a zdravé prostředí a pozornost veřejnosti, je nemožné si představit jeho skutečný rozvoj na bojištích, kde sviští kulky a vybuchují granáty, stejně jako ve společenské krizi vyplývající z takových konfliktů. Pokud je zabráněno vzdělávací práci, rozhodující o vzestupu či pádu národa, pak zaostává socioekonomický rozvoj.

Jádrem všech druhů separatismu, národní diskriminace, násilí, extremismu a sociální nerovnosti, které uvrhují stát a společenský systém do chaosu, je ideologická a kulturní expanze vnějších sil, které oslabují a ničí charakteristické národní tradice a morálku jednotlivých států a hlásají sofistiku všemocnosti peněz a extrémní egoismus.

Obrana suverenity a práva na existenci a rozvoj země a národa je hlavní zárukou rozvoje vzdělávání – základu budoucnosti země a jejího společenského rozvoje. To je pravdou dějin, kterou lidstvo poznalo. Pokud nezabráníme vměšování a agresi vnějších sil proti suverénním státům a národům, nebude možný skutečný rozvoj lidské civilizace.

Budeme i nadále s vysoko vztyčeným praporem nezávislosti a antiimperialismu a spravedlnosti poskytovat rozhodnou podporu pokrokovým zemím světa v boji za obranu jejich suverenity a územní celistvosti a aktivně přispívat k rozvoji a zlepšování lidské civilizace.

 


Kim Song Džuova základní škola v Pchjongjangu

 

Ministerstvo zahraničních věcí Korejské lidově demokratické republiky, http://www.mfa.gov.kp

ilustrační snímky The Pyongyang Times – http://www.pyongyangtimes.com.kp