Skip to content

Pchjongjang – vzorné město

Nedávno vyšla kniha Pchjongjang: Vzorné město s podtitulem Architektura KLDR – snění o dokonalém městě. Autoři této knihy jsou dva architekti z Itálie a Srbska. Kniha mimo jiné uvádí:

Není snadné odpovědět, proč jsme se poprvé zapojili do kulturního projektu pro KLDR. Začali jsme s prostou zvědavostí a poté jsme zjistili, že se stále více zajímáme o tuto neznámou věc. Mnoho lidí na světě souhlasí s logikou omezování, odmítání a izolace KLDR, takže se na nás někdy dívají s podezřením.
 

 

Lidé často dávají otázky zaměřené na ověření svých předsudků a předpokladů, než aby zjišťovali něco nového. Jsme stále přesvědčeni, že „izolace“ je špatná pro všechny, a umění a architektura mohou sloužit jako důležitý prostředek kulturní výměny. Chystáme se otevřít „okno“ pro porozumění cizí kultuře a ukázat další krásu prostřednictvím architektury Pchjongjangu sdílením zkušeností s hledáním a porozuměním něčemu úplně jinému.

Pchjongjang, viděný dvěma evropskými architekty, kteří navštívili KLDR poprvé v roce 2015, byl pro ně utopií. V Pchjongjangu nebylo třeba hledět na omezení pro městské plánování a pokyny ohledně kapacity a ceny pozemků při zahajování výstavby. Město je průběžně budováno důsledně na základě plánu.

Autoři konstatují: Pchjongjang je nejdokonalejší vzorné město. Korejská architektura má zvláštní krásu, kterou jinde na světě neuvidíte.

Čtenář této knihy bude mít pocit, jako by se rozhlédl po všech koutech Pchjongjangu. Důležitější však je, že na fotografiích v knize uvidí jeho obyvatele.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toto je Pchjongjang, hlavní město Korejské lidově demokratické republiky, kterou západní média popisují jako zemi stagnace, naprosto vzdálenou moderní civilizaci.

 

Evropská kancelář Korejské společnosti pro výměnu publikací (KPEA)