Skip to content

Anekdoty zo života KIM ČONG ILA: Albrightovej brošňa

Koncom októbra 2000, 200-členná delegácia zo Spojených štátov vedená ministerkou zahraničných vecí Madeleine Albrightovou navštívila Pchjongjang. Už len fakt, že ministerka zahraničných vecí SŠA, ktorá tvrdila, že sú „jedinou superveľmocou“, navštívila Pchjongjang prvýkrát v histórii vzťahov medzi týmito dvoma krajinami, stačil na to, aby svet ostal v úžase. S pribúdajúcimi hodinami svet, ktorý pozorne sledoval jej činy, ostal v ešte väčšom úžase: bolo vidieť, že niekoľkokrát menila brošne, zdalo sa, že naznačuje odchýlky v jej psychickom stave.

V deň príchodu mala na sebe brošňu s motívom hviezd a pruhov. Albrightová bola povestná tým, že svojimi rôznymi druhmi brošní poskytovala „delikátne politické posolstvo“ a šikovne zvládala diskusiu so svojimi náprotivkami v dialógu. Táto brošňa bola symbolom „dôstojnosti“ SŠA.

Nasledujúci deň s ňou súdruh Kim Čong Il rokoval. Na všetky jej otázky poskytol jasné odpovede a závery, vrátane otázok
vzťahov KĽDR a SŠA, komplexných a citlivých medzinárodných otázok, situácie v ázijsko-tichomorskom regióne a na Kórejskom polostrove a otázky rakiet, ktorá v SŠA vyvoláva najväčšie obavy.

Albrightová výslovne vyjadrila obdiv svojmu partnerovi v dialógu, akoby zabudla, že vedie formálne rozhovory, a uviedla, že jednoznačné odpovede Kim Čong Ila boli skutočne fascinujúce. Tieto slová neboli výrazom diplomatickej etikety, ale boli povedané z jej srdca. Na znak svojich pocitov mala na hostine, ktorú usporiadala na počesť súdruha Kim Čong Ila, brošňu v tvare srdca. Táto brošňa bola symbolom jej rešpektu a obdivu k partnerovi v dialógu.

Charles Kartman, ktorý bol členom jej sprievodu a osobitným vyslancom mierových rokovaní na Kórejskom polostrove, uviedol, že ministerka zahraničných vecí bola s výsledkom svojej návštevy Pchjongjangu veľmi spokojná a obzvlášť ju očaril Kim Čong Il.
V správe, ktorú predložila prezidentovi Clintonovi po návrate domov, Albrightová napísala:
Kim Čong Il je úplne iný typ, ako sme si doteraz predstavovali. Jeho teórie sú systematické a logické. Nielenže sa dobre orientuje v súčasných komplikovaných medzinárodných problémoch, ale má aj pravdu vo svojej analýze a úsudku o problémoch a je tolerantný, veľkorysý a jasný v riešení všetkých záležitostí. Je zábavné hovoriť s Kim Čong Ilom, pretože svojho partnera v dialógu do posledného času počúva rozvážne a s veľkou pozornosťou a ukazuje sa, že je veľkodušný. Preto je nevyhnutné, aby ste boli počas rokovaní hlboko vtiahnutí do jeho teórií a tvrdení. Celkovo, hoci nerada, musím pripustiť, že Kim Čong Il je vodca s jasnými znalosťami v politickej, ekonomickej, kultúrnej, vojenskej, diplomatickej a všetkých ďalších rozsiahlych oblastiach, rozhodný, s otvorenou mysľou, pedantný a všestranný.

Albrightová bola so súdruhom Kim Čong Ilom 14 hodín počas krátkeho pobytu v Pchjongjangu. Keď sa na po návrate domov objavila na letisku, mala na sebe kovbojskú brošňu, symbol mieru, ktorá sa trblietala v slnečnom svetle.


Anekdoty zo života Kim Čong Ila 1. Pchjongjang : Vydavateľstvo cudzojazyčnej literatúry, 2012, s. 113 – 115

Madelaine Albrightová a Kim Čong Il. Autor: David Guttenfelder