Skip to content

Doprava

Tramvaje (Pchjongjang)

Původní tramvajový provoz v Pchjongjangu byl zničen za Vítězné vlastenecké národně osvobozenecké války (1950 – 1953). K obnově došlo v r. čučche 80 (1991). Provozovány jsou vozy československé výroby ČKD Tatra, od roku 2018 jsou zařazována nová vozidla vyrobená v Pchjongjangu. Úzkorozchodnou trať k Paláci slunce Kumsusan obsluhují švýcarské vozy.

Fotografie byly pořízeny v letech čučche 106 (2017) – čučche 108 (2019) Společností česko-korejského přátelství Pektusan.

Trolejbusy (Pchjongjang)

 

Provoz byl zahájen r. čučche 51 (1962). Je zajišťován zejména trolejbusy Čcholima, vyrobenými v Pchjongjangu. Některé ze starších vozů této značky jsou vyrobené licenčně v karosérii československých autobusů Karosa, respektive Škoda. Zřídka se vyskytují ještě i trolejbusy v karosérii maďarských autobusů Ikarus.

Fotografie byly pořízeny v letech čučche 106 (2017) – čučche 108 (2019) Společností česko-korejského přátelství Pektusan.

Autobusy

 

V provozu autobusů v KLDR převažují vozy čínských značek Yutong, KingLong a dalších převážně zahraničních vozidel, nicméně setkat se lze ještě i s vozy československé výroby Karosa B 732 a C 734 (vyráběnými v l. 1981 – 1996).

Fotografie byly pořízeny v letech čučche 106 (2017) – čučche 108 (2019) Společností česko-korejského přátelství Pektusan.

Metro v Pchjongjangu

V hlavnom meste KĽDR je vybudované najhlbšie metro na svete. Niektoré jeho stanice sa nachádzajú v hĺbke až 120 metrov pod povrchom.

Metro bolo uvedené do prevádzky v roku čučche 62 (1973) a má dve trasy: Čcholima (podľa bájneho okrídleného koňa z kórejskej mytológie) a Hjoksin (v preklade inovácia alebo obnova).
Všetky stanice metra sú pomenované revolučnými názvami (Červená hviezda, Súdruh, Zjednotenie, Raj…)
Stanice sú ozdobené krásnymi mozaikami, sochami a ďalšou výzdobou v štýle socialistického realizmu.

Lístok na metro stojí v prepočte približne 0,03 EUR a sociálne zariadenia, noviny a ďalšie služby na staniciach sú úplne zadarmo.


Cestujúci si môžu počas čakania na spoj prečítať dennú tlač

Stanica Keson v roku 2010


Nová souprava pchjongjangského metra na snímcích z června čučche 108 (2019) – Korejská ústřední tisková agentura.

Následující totografie byly pořízeny v letech čučche 106 (2017) – čučche 108 (2019) Společností česko-korejského přátelství Pektusan.

Železničná doprava

Železnice je hlavním dopravním prostředkem v KLDR v osobní i nákladní dopravě. Tratě dosahují délky cca 5250 km (v ČR cca 10 tisíc km), většina je normálního rozchodu, ale existují i širokorozchodné a úzkorozchodné. Hlavní tratě jsou elektrifikovány. Mezinárodní vlaky jezdí do Pekingu a Moskvy. Většina lokomotiv i vagónů je vyrobena v KLDR a ČLR.

Nákladní automobily

 

 

 

 

Osobní automobily

Individuální automobilová doprava je regulována v souladu s politikou kolektivismu a péče o životní prostředí. Díky soustředění velké většiny dopravy na železnici (a v mezinárodní dopravě také na lodě a letadla) se nesetkáme v KLDR s dopravními kolapsy a občané jsou uchráněni velké části tragických dopravních nehod. Občanům jsou zpravidla zajištěny pracovní příležitosti v místě bydliště nebo v jeho blízkosti (jako tomu bylo v ČSSR), čímž se snižují nároky na osobní dopravu.

Fotografie byly pořízeny v letech čučche 106 (2017) – čučche 108 (2019) Společností česko-korejského přátelství Pektusan.

 

Korejské traktory

 

Lodná doprava

 

Lodě na řece Tedong v Pchjongjangu na týchto snímkach byly pořízeny čs. delegací v dubnu 2017 z Věže čučche. Největším plavidlem na snímcích je Kombinovaná loď služeb Mučige. V Pchjongjangu jsou provozovány i nové lodě na elektrický pohon.

17. mája čučche 106 (2017) bola zahájená prevádzka pravidelnej trajektovej linky medzi kórejským Rasonom a ruským Vladivostokom: https://www.kldr.info/2017/05/18/prevadzka-lodnej-linky-rason-vladivostok-zahajena/

Letecká doprava

Letecké spojenie KĽDR s ostatnými krajinami, rovnako ako aj vnútroštátne lety na území KĽDR, zabezpečuje spoločnosť Air Koryo, ktorá bola založená 21. septembra čučche 44 (1955) pod názvom Čosonminhang. Rozhodnutím vlády bola 28. marca čučche 81 (1992) premenovaná na Air Koryo.

V minulosti, počas existencie socialistického tábora v Európe, prevádzkovali kórejské aerolínie medzinárodné lety do mnohých európskych destinácií, ako napríklad Moskva, Berlín či Sofia. Vplyvom zložitej medzinárodnej situácie bola prevádzka týchto liniek zrušená a v súčasnosti prevádzkuje Air Koryo tieto pravidelné medzinárodné linky:

  • Pchjongjang – Peking
  • Pchjongjang – Šanghaj
  • Pchjongjang – Šen-jang (Čína)
  • Pchjongjang – Vladivostok

Okrem toho zabezpečuje radu charterových letov do rôznych domácich aj medzinárodných destinácií.

Flotilu Air Koryo tvoria prevažne lietadlá ruskej výroby Antonov, Tupolev a Iljušin.

p1080048

Na snímke čs. delegácie z apríla 2017 je zachytené lietadlo Tupolev Tu-204 spoločnosti Air Koryo na letišti v Pekingu

Medzinárodné letisko Pchjongjang bolo zrekonštruované a v roku 2015 bol uvedený do užívania nový terminál 2.
Viac informácií o letisku v Pchjongjangu nájdete tu: https://www.kldr.info/letiste-v-pchjongjangu/.

 

Dopravní policie

Mnoho křižovatek je řízeno nebo dozorováno příslušnicemi a příslušníky dopravní policie, se zaváděním světelné signalizace však postupně ubývají. Fotografie (vyjma dvou filmových záběrů) byly pořízeny v letech čučche 106 (2017) – čučche 108 (2019) Společností česko-korejského přátelství Pektusan.